کلاس آموزش سنتور
آموزش سنتور
سنتور با قدمتی دیرینه و صدایی دلنشین، از ارکان موسیقی سنتی ایران است. ذوزنقه ای خوش تراش که با ضربات ظریف مضراب، نغمه هایی آسمانی را به گوش جان می رساند. هفتاد و دو سیم فلزی بر روی صفحه ی چوبی سنتور، هفتاد و دو راز نهفته دارند که در دستان هنرمند نوازنده جان می گیرند و به ترنم در می آیند. هر سیم، نوای مخصوص خود را دارد و نغمه ها درهم می آمیزند و قصه هایی از عشق، حماسه و شور زندگی را روایت می کنند. رقص مضراب بر تار و پود سیم ها، جادویی آفریده و شنونده را محو تماشای ظرافت و شکوه این ساز اصیل ایرانی می کند.
نواختن سنتور ظرافت و مهارت خاصی را می طلبد. یادگیری و آموزش سنتور نیاز به اشتیاق، استعداد، پشتکار و صرف زمان کافی دارد. اگر علاقه مند به نوازندگی سنتور هستید، در کلاس آموزش سنتور همراهتان هستیم.
کلاس آموزش سنتور دلشدگان
اگر عاشق هنر نوازندگی سنتور هستید، آموزشگاه دلشدگان به عنوان بهترین آموزشگاه سنتور در تهران در دسترس شماست. در این موسسه بهترین استاید سنتور تهران حضور دارند و شما را به دنیای جذابی از موسیقی و هنر میبرند. بنابراین اگر به دنبال یک کلاس سنتور در شرق تهران هستید، باید بدونید که موسسه دلشدگان با استفاده از رویکردهای آموزشی مدرن و بهرهگیری از بهترین استادان، تجربه ای فوقالعاده را برای آموزش سنتور در اختیارتان میگذارد.
در کلاس سنتور این موسسه، هر هنرجو به عنوان یک هنرمند استعداد و نبوغ موسیقیایی خودش را شکوفا خواهد کرد و با آموزشهای جامع و منحصربهفرد، به تسلط بر فنون نوازندگی با سنتور خواهد پرداخت. کلاس آموزش سنتور شرق تهران، نه تنها یک فضای آموزشی است، بلکه محیطی دوستانه و هنری را نیز برای هنرجویان فراهم میکند.
هنرجو در کلاس سنتور و در جلسات ابتدایی، به آموزش مفاهیم آکادمیک مرتبط با موسیقی آشنا می شود، که اساس و پایههای لازم برای یادگیری موفق و بهتر سنتور را فراهم میآورد. اگر میخواهید زیر نظر بهترین استاد سنتور در تهران آموزش ببینید و تجربه و دانش عمیقی را در نواختن کسب کنید فرصت ثبت نام دوره جدید کلاس سنتور موسسه دلشدگان را از دست ندهید. اینجا نه تنها یادگیری مهارتهای فنی بلکه ارتقاء تفکر هنری و ایجاد ارتباط عاطفی با موسیقی نیز در اولویت قرار دارد. با ثبت نام در کلاس سنتور دلشدگان در تهران، هر نت، هر تن و هر لحظه نوازندگی با این ساز، برای شما یه تجربه فراتر از انتظار خواهد بود.
سفری به دنیای سنتور، نغمه های دلنشین در تار و پود ساز ذوزنقه ای
سنتور (Santur)، یکی از نمادهای ژرف موسیقی ایران، به عنوان یک ساز زهی در خانواده سازهای موسیقی سنتی جای میگیرد. یادگیری و آموزش سنتور نیاز به اشتیاق، استعداد، پشتکار و صرف زمان کافی دارد.
از تکنوازی های آرام و سوزناک گرفته تا چهارمضراب های پرشور و هیجان انگیز، سنتور در هر قالبی می درخشد و هر ذائقه ای را به وجد می آورد. امروزه سنتور نه تنها در موسیقی سنتی ایران، بلکه در عرصه های نو و تلفیقی نیز خوش درخشیده و با موسیقی های غربی و سازهای دیگر همنوا می شود و نشان از پویایی و غنای این ساز اصیل ایرانی دارد. اگر به دنبال تجربه ی شنیداری ناب و سفری در اعماق تاریخ و فرهنگ ایرانی هستید، نغمه های سنتور را از دست ندهید. بگذارید صدایش شما را به دنیایی از زیبایی و احساس رهنمون شود.
تاریخچه ساز سنتور
سنتور، یکی از باستانیترین سازهای آسیا و جهان است و تاریخچه طولانی این ساز، آن را به عنوان نمادی از غنا و فرهنگ موسیقی ایران معرفی کرده است. سنتور، این ساز باستانی دوست داشتنی، تا 2600 سال قبل از میلاد به عنوان یکی از نمادهای موسیقی در آثار سنگتراشی آشور و مردمان بابل ثبت شده است. سنتور، این ساز اصیل ایرانی، اولین بار در قرن دوازدهم میلادی به اسپانیا و اروپای غربی وارد شد و در آنجا رواج پیدا کرد.
با گذشت زمان سنتور به ترکیه نیز راه یافت و از آنجا به مجارستان رسید؛ جایی که با نامهای چیبمالوم یا سیمبالوم شناخته شد و هنوز هم توسط کولیهای مجارستان آن را با نام دالسمیر سیمبالوما میشناسند. در نهایت، سنتور در قرن نوزدهم به چین راه یافت و با نام یانگ چین یانگ کین شناخته شد. جالب است بدانید که استفاده از سنتور توسط کولیهای مجارستان، رومانی و بوهمیا تاکنون ادامه دارد.
ساختار ساز سنتور
قلب سنتور، جعبه ای چوبی است که از جنس گردو، آزاد، افرا و … ساخته می شود. این جعبه توخالی، نقش جعبه ی رزونانس را ایفا می کند و ارتعاش سیم ها را به صدای دلنشین تبدیل می کند.
سنتورهای معمول و 9 خرک دارای ۷۲ سیم هستند. هر چهارسیم به صورت هم صدا عمل کرده و بیان گر یکی از نت های موسیقی است. پل های چوبی کوچکی که بر روی صفحه ی رویی قرار می گیرند، خرک نامیده می شوند. وظیفه ی خرک ها، نگه داشتن سیم ها در ارتفاع مناسب و انتقال ارتعاش آنها به صفحه ی چوبی است. تعداد خرک ها در سنتورهای مختلف متفاوت است و معمولا بین 9 تا 14 عدد می باشد. شما میتوانید با استفاده از مضراب ها صدای ساز را طنین انداز نمایید.
شیوه نوازندگی ساز سنتور
همانطور که از پیش گفتیم سنتور توسط دو تکه چوب ظریف و تراش خورده به نام مضراب نواخته می شود. در زبان موسیقی، مضرابهای سنتور با استفاده از علائم ˄ و ˅ تعیین میشوند؛ علامت ˄ نمایانگر اجرا با دست راست است، در حالی که علامت ˅ به معنای اجرا با دست چپ تفسیر میشود.
آهنگسازان، با توجه به سلیقه شخصی و نیازهای ملودی و اجرایی، با قرار دادن علائم ˄ و ˅، نحوه اجرای مضرابها را مشخص میکنند. در صورتی که آهنگساز این انتخاب را به نوازنده واگذار کند و از تفکر مخصوصی در مورد ترتیب مضرابها صرف نظر کند، نوازنده با تجربه و شناخت کافی از اجراهای مضراب، به راحتی میتواند مضرابهای مناسب برای قطعه را انتخاب کند.
با این وجود، اگر آهنگساز ترتیب مخصوصی از نظر پشت سرهم قرار گرفتن مضرابها را در نظر داشته باشد، نوازنده باید با مهارت و شناخت کافی از مضرابها، این ترتیب را به درستی دنبال کند. این امر نه تنها به بهبود اجرا کمک میکند بلکه اجازه میدهد که احساس و ادراک موسیقی از نگاه آهنگساز به نحو مطلوبی به گوش شنونده منتقل شود.
نوازندگان و اساتید برجسته ساز سنتور
از نوازندگان خیلی قدیمی مانند سنتورخان و سماع حضور و حبیب سماعی که بگذریم، ردیف موسیقی ایران برای سنتور از دوره استاد ابوالحسن صبا و به کوشش استاد فرامرز پایور تدوین وبه نت درآمد و طبیعتا ردیف سنتور به روایت استاد ابوالحسن صبا نام گرفت.
در دهه 40 و 50 نوازندگان و اساتید خوبی مانند رضا ورزنده، مجید نجاهی، فضل الله توکل، فرامرز پایور و … حضور داشته که هر کدام شیوه نوازندگی خاص خود را داشتند. در ادامه نوازندگان جوان تر با نگاهی متفاوت به موسیقی ایرانی پا به عرصه موسیقی گذاشتند. مانند مجید کیانی که منحصرا مقید به ردیف بود و بیشتر ردیف دان و راوی بودو در زمینه آهنگ سازی و تکنیک نوازندگی عموما فعالیتی نداشت. میلاد کیایی، رضا شفیعیان، پرویز مشکاتیان و پشنگ کامکار از نوازندگان و اساتید این دوره هستند.
در این بین استاد پرویز مشکاتیان در دهه شصت تحول چشمگیری در زمینه نوازندگی سنتور، آهنگسازی و ساخت تصانیف ایجاد کرد که جمله بندی های بدیع و نو به همراه تکنیک خوب از ویژگی های آثار این استاد بی بدیل بود. به جرات می توان گفت جذب مخاطب زیاد به موسیقی سنتی و کلاسیک ایران در آن دهه نتیجه زحمات و نوازندگی های شیرین ایشان بود.
بعد از استاد پرویز مشکاتیان از استاد اردوان کامکار می توان به عنوان اثرگذارترین نوازنده در دهه های اخیر نام برد. سنتور نوازی نوین معاصر ابداع این هنرمند خلاق است. تکنیک فوق العاده، شیوه نوازندگی منحصر به فرد، ترکیب های زیبا و البته پر سرعت، این نوازنده را از پیشینیان متمایز می کند. تغییر لحجه و فرم نوازندگی سنتور از اثرات این آهنگساز و نوازنده است که در حال حاضر شاهد آن هستیم.
استاد فرامرز پایور
فرامرز پایور، در موسیقی سنتی ایران افتخارات فراوانی دارد. او در 21 بهمن سال 1311 در تهران متولد شده و هنرش را از پدر و پدربزرگ خود، هنرمندانی در حوزه نقاشی و موسیقی به ارث برد. ابتدا در 17 سالگی آموزش موسیقی را از استاد ابوالحسن صبا دریافت کرد و سپس از آموزش استادان بزرگ دیگری همچون عبدالله دوامی و نورعلی خان برومند بهرهمند شد. پس از آغاز فعالیت در وزارت فرهنگ و هنر و تدریس در هنرستان عالی موسیقی ملی، ارزش وی به عنوان یکی از نخبگان موسیقی سنتی ایران مطرح شد. فرامرز پایور به عنوان نخستین نوازنده سنتور، با توانایی نوازندگی و آهنگسازی در سنتور شناخته میشود و در دهه 1360، آثاری ماندگار با هنرمندانی چون محمدرضا شجریان و شهرام ناظری خلق کرد.
استاد پرویز مشکاتیان
پرویز مشکاتیان، آهنگساز، موسیقیدان و نوازنده سنتور اهل ایران، در سال ۱۳۳۴ در نیشابور متولد شد. از سن کودکی به کمک پدرش، حسن مشکاتیان، که استاد سنتورنوازی و آشنا با ویولن و سهتار بود، با ساز سنتور آشنا شد. پرویز مشکاتیان به واسطه پدرش اصول موسیقی را یاد گرفت و در سالهای بعد به تدریس در مراکز موسیقی و حفظ و اشاعه این هنر پرداخت. او با استفاده از سنتور، توانسته آثاری پرافتخار را ایجاد کند که همواره تحسین و تجلیل مخاطبان را به همراه داشته است.
استاد پشنگ کامکار
پشنگ کامکار، متولد 30 آذر 1330 در شهر سنندج، یک هنرمند برجسته و نوازنده ماهر سنتور است که یکی بنیانگذاران گروه هنری شیدا محسوب میشود. آغاز مسیر هنری پشنگ به سن 10 سالگی او باز میگردد. پشنگ آموزش موسیقی سنتور را نزد برادر بزرگ خود، هوشنگ کامکار، آغاز کرد. او ردیفهای استاد ابوالحسن صبا را نزد پدر خود، استاد حسن کامکار، آموخت و در سال 1345 در مرکز فرهنگ و هنر سنندج به تدریس مشغول شد.
پشنگ کامکار به مدت 5 سال با رادیو سنندج همکاری داشت و پس از اتمام دوره سربازی، تصمیم به مهاجرت به تهران گرفت. او با موفقیت به دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران پذیرفته شد و زیر نظر اساتید برجسته همچون نورعلی خان برومند، دکتر داریوش صفوت، دکتر برکشلی، هرمز فرهت، دکتر تقی مسعودیه و سایر اساتید، سنتور را آموخت.
در سال 1355، پشنگ کامکار به همراه پرویز مشکاتیان در آزمون سراسری باربد شرکت کرد و با اخذ مقام نخست در زمینه سنتور نوازی، تاریخچهای جدید در موسیقی ایران را رقم زد. این موضوع، جایگاه او را به عنوان یکی از نوازندگان برجسته سنتور در سطح ملی و بینالمللی تثبیت کرده و او را به یکی از افتخارات موسیقی ایران تبدیل کرده است.
استاد اردوان کامکار
اردوان کامکار، نوازنده سنتور و آهنگساز، از سن 4 سالگی آموزش سنتور را زیر نظر پدرش، حسن کامکار، گذراند. اردوان به مدت دو سال نزد اساتیدی چون داریوش صفوت و نورعلی خان برومند درس خواند و به مدت سه سال دیگر نزد عبدالله دوامی تحصیل کرد. سپس به پاریس رفت و در دانشگاه سوربن فرانسه تحصیلات خود را در اتنوموزیکولوژی ادامه داد. اردوان کامکار نه تنها در نوازندگی سنتور، بلکه در ارتقاء موسیقی ایرانی، جایگاه ویژهای دارد.
استاد مجید کیانی
مجید کیانی، مدرس موسیقی ایرانی، از نوازندگان سنتور و یکی از چهرههای ماندگار در عرصه موسیقی است. او آموزش سنتور را نزد استاد ابوالحسن صبا گذراند و ادامه تحصیلاتش در این زمینه را در دانشکده هنرهای زیبا تهران، در پیش گرفت. او به عنوان نخبهای در حوزه موسیقی شناخته شده است. مجید کیانی، همراه با تدریس و تحقیق در زمینه موسیقی ایران، فعالیت خود را ادامه داده و به تألیف و ضبط موسیقی ایرانی نیز پرداخته است.
اساتید نامبرده، همگی با استعداد و پشتکار خود، تأثیر قابل توجهی بر موسیقی سنتی ایران گذاشته و میراثی ارزشمند را به نسلهای آینده منتقل کردهاند.
کتاب های آموزش سنتور
کتاب های زیر را میتوان به عنوان بخشی از کتب و مراجع آموزش سنتور نام برد که با توجه به سطح هنرجو و توانایی های نوازندگی ایشان در کلاس آموزش سنتور مورد استفاده قرار میگیرند.
- شیوه سنتور نوازی و مجموعه کتب تصانیف و موج نو – پشنگ کامکار
- دستور سنتور و ردیف دوره ابتدایی سنتور – فرامرز پایور
- ردیف ابوالحسن صبا – فرامرز پایور
- سی قطعه چهارمضراب – فرامرز پایور
- گل آیین، سل آیین، گل آوا و مجموعه تصانیف پرویزمشکاتیان
- ردیف میرزا عبدالله
در رابطه با کلاس سنتور آموزشگاه موسیقی دلشدگان
کلاس آموزش سنتور در آموزشگاه موسیقی دلشدگان به صورت خصوصی و یک جلسه در هفته برگزار می شود. زمان کلاس آموزش سنتور 30 دقیقه است که امکان دارد با صلاحدید استاد،مدت زمان حضور هنرجو در کلاس بیشتر شود. ثبت نام در کلاس آموزش سنتور آموزشگاه موسیقی دلشدگان به صورت ترمی است و هر ترم شامل 8 جلسه کلاس عملی میشود.
برای مشاوره در خصوص کلاس آموزش سنتور با ما در تماس باشید.